JAN III SOBIESKI król Polski, który stał się postrachem Turków, rozgramiając ich wojska pod Wiedniem, gdzie dowodził zjednoczoną polsko-niemiecko-austriacką armią. Ponoć przed Odsieczą Wiedeńską Kara Mustafa posłał Sobieskiemu mak z wiadomością, że tak jak trudno policzyć mak, tak trudno będzie zwyciężyć turecki wojska. Na to król miał mu posłać pieprz z wiadomością, że o ile nietrudno go policzyć, o tyle trudno go zgryźć, a co dopiero go zjeść, i że tak trudno będzie zwyciężyć wojska Sobieskiego.
Dzisiejsza kuchnia polska bardzo różni się od tej z przeszłości. Wiele produktów używanych w niej przez wieki niesłusznie odeszło w zapomnienie. Wśród nich MORWA, owoc bogaty w witaminę C i flawonoidy, z którego kompot znany był na długo przed truskawkowym, a który swoim aromatem niepowtarzalnie wzbogaca kulkę Sobieski. – tak pisze producent na swojej stronie www.invader.com.pl
Obserwuj nas